Omega 3

Få bedre resultater på Google når man leter etter omega-3, EPA-DHA fettsyrer

Hva er omega-3?

Omega-3 er en samlebetegnelse for en gruppe ulike fettsyrer. Disse fettsyrene er nødvendige for kroppen og inngår i cellemembranene som er viktig for at cellene skal fungere optimalt. Det finnes to forskjellige typer: ”plante omega-3″ som finnes i noen planter, dyr fra landbruket, planteoljer og spesielt i linfrøolje (korte omega-3) og “marint omega-3” som finnes i fisk og annen sjømat (lange omega-3).

Marine omega-3-fettsyrene består av eikosapentaensyre (EPA ), dokosapentaensyre (DPA ) og dokosaheksaensyre (DHA). Disse fettsyrene er også kjent som essensielle fettsyrer, men kroppen kan ikke produserer dem selv. Av disse er det EPA og DHA som har størst betydning og som forebygger mot hjerte- og karsykdom. Det er disse fettsyrene som vi finner naturlig i tran og som inngår i de fleste av denne type tilskudd. De viktigste kildene til DHA og EPA er fet fisk og tran som blir utvunnet fra torskelever. Makrell er den fiskesorten som inneholder mest av disse fettsyrene, men laks, ørret, sild, tunfisk og sardiner har også et høyt innhold. Sel og krill er også kilder til omega-3 fettsyrer. De siste årene har det også blitt utvunnet omega-3 fettsyrer fra visse algetyper, noe som betyr at det nå fins et vegetabilsk omega-3 tilskudd som egner seg for veganere og vegetarianere.

Ingen andre kosttilskudd er så godt dokumentert som omega-3.

VitaMax inneholder hele 510 mg omega-3 hvorav 250 mg DHA og 50 mg EPA.

Hva gjør omega-3 for kroppen din?

DHA og EPA fettsyrene i omega-3 har dokumentert positiv helseeffekt på hjertet, ledd, muskler, hjernen, synet og magen. Derfor er det viktig å velge produkter som inneholder riktig mengde av disse fettsyrene. Omega-3-fettsyrene DHA og EPA er lange, fleksible fettsyrer som er spesielt gode å ha i cellemembranene i hjertet og i blodårene.

Europeiske myndigheter anbefaler et dagsinntak på 250 mg EPA og DHA (marine omega-3-fettsyrer). Med kun i en kapsel av VitaMax får du 300 mg EPA og DHA.

Hjerte/kar

Omega-3-fettsyrene er spesielt gode å ha i cellemembranene i hjertet og blodårene, og påvirker flere ulike faktorer i hjerte/kar-systemet, blant annet hjerterytme, triglyserider/fettstoffer/kolesterol- balansen i blodet, blodtrykk (det kan ha en blodtrykkssenkende effekt hos personer med høyt blodtrykk), og prosesser knyttet til aterosklerose/trombedannelse. Det har derfor lenge vært enighet om at økt inntak av omega-3-fettsyrer kan ha en forebyggende effekt mot hjerte- og karsykdommer. Studier tyder på at kosthold rikt på fet fisk beskytter hjertet, dels fordi det er en god kilde til omega-3-fettsyrer, vitamin D, selen, jod og andre viktige næringsstoffer som kroppen trenger, men også fordi inntaket av matvarer som inneholder mettet fett og transfett gjerne blir redusert hvis man spiser mye fisk.

Inntak av tran og omega-3-tilskudd er derfor gunstig for hjerte- /karsystemet.

Norske helsemyndigheter anbefaler kosttilskudd av omega-3-fettsyrer eller tran, dersom man ikke får dekket dette tilstrekkelig via kostholdet. Nyere studier viser at rådet om å ta tilskudd dersom man spiser lite fisk og sjømat står fortsatt godt forankret i den tilgjengelige dokumentasjonen.

Ledd

Omega-3 har betennelsesdempende effekt og bidrar til å opprettholde normalt bindevev som det finnes mye av i ledd, og kan derfor føre til at færre ledd blir stive og  smertefulle. Omega-3 kan også ha en effekt på morgenstivheten.

Hjerne

Omega-3 bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon slik som for eksempel ved læring, konsentrasjon og hukommelse, og hjelper også hjernen hos barn til å fungere riktig og utvikle seg fortere. Det er derfor viktig at barn og ungdom i studiealder får tilskudd av omega-3 dersom kostholdet ikke inneholder nok.

Det er påvist at barn med ADHD og ADD har lave omega-3-nivåer i kroppen. Det forskes stort per i dag på hvorvidt tilskudd av essensielle fettsyrer kan ha betydning for disse. 

Også i hjernen hjelper DHA til med at alt går som det skal. Mellom hjernecellene går det millioner av beskjeder hvert eneste sekund, og de bøyelige DHA-fettsyrene hjelper hjernecellene til å jobbe lynraskt.

Omega-3-fettsyrer, spesielt DHA, er viktig under graviditeten. Spesielt viktig i 3. trimester, og de første leveårene til barnet for å sikre normal utvikling av hjerne-, nerve- og synsfunksjon. Gravide anbefales derfor å spise fet fisk. Dersom man heller ønsker å ta et tilskudd med omega-3-fettsyrer under svangerskapet er det anbefalt at man får i seg omega-3-fettsyrer som tilsvarer 200 mg DHA per dag.

Syn

Øyets netthinne med tapper og staver består av over 60% fett, mens hele øyet består av rundt 20% fett. DHA er en av komponentene i øyets netthinne.

I øynene finnes et annet viktig stoff som heter rhodopsin som sender signaler til hjernen. Fordi de slangelignende DHA-fettsyrene kan flytte på seg, hjelper de rhodopsinet med å bevege seg raskt så det kan være klart til å ta imot nye lyssignaler. Dermed er de med på å opprettholde et godt syn.

Også antocyaner er bra for synet. De bremser senil kataraktdannelse ved å fjerne radikaler som gir vridning av linseceller. Karforsyningen til retina beskyttes og utvikling av angiopatier minskes. Regenerasjon av synspurpura stimuleres.

Betennelse

Inflammasjon er en normal del av immunforsvaret vårt, men hvis inflammasjonen/betennelsestilstanden blir kronisk, kan det føre til sykdommer som gikt, inflammatorisk tarmsykdom, MS, astma, psoriasis, og atopisk eksem. Kronisk inflammasjon kan også bidra til utviklingen av hjerte- og karsykdom og kan spille en rolle i forhold til utvikling av overvekt og diabetes type 2.

Det er i dag gode holdepunkter for at tilskudd av EPA og DHA i høye nok doser kan ha en positiv effekt i behandlingen av inflammasjonssykdommer som inflammatorisk tarmsykdom og astma.

Muskler

Omega-3 har en betennelsesdempende effekt og er en viktig ingrediens når kroppen skal restituere seg, både ved sykdom men også etter trening.

Flere treningseksperter anbefaler derfor 3-4 gram med omega-3-fettsyren DHA daglig ved  trening.

Immunforsvar

Omega-3 har en betennelsesdempende effekt og er derfor med på å bidra til styrket immunforsvar.

å vise at man få første måned gratis ved å bestille VitaMax

Første måned GRATIS

249,- inkl. frakt per måned
2 måneder per forsendelse.

Bestill nå
×
Ved å trykke «Bestill nå» godtar jeg