Artikler-Når livet gjør helomvending

Når livet gjør helomvending

«Når livet gjør helomvending» er en reportasje om Øystein Skjæveland og om hvordan har han blitt inspirert i egen helse utfordringer for å utvikle VitaMax.

Tekst: Silje Opofte

Øystein på toppen

Han har klare brune øyne som ikke viker en tomme når han forteller om toppturer og naturopplevelser med et inspirerende engasjement. Øystein Skjæveland er femti år og far til to døtre på 18 og 20 år. At de tre og huskyen Rexi stadig er på tur sammen er ingen selvfølge.

– Jeg har alltid likt meg ute i naturen. Som fireåring ble jeg med farfar på sjøen og fisket krabbe, kanskje startet det allerede da. Jeg har så lenge jeg kan huske alltid likt meg ute i det fri, sier Øystein og ser ut av vinduet. Som om hvert minutt innendørs alltid er ett minutt for lite utendørs.
Allerede som seksåring begynte Øystein å stå på ski og han var som skapt for det. Allerede da var gleden over å kjenne snøen under skiene stor. Han ble med i skiforeningen hvor han kjørte konkurranse og etter hvert ble trener. Da visste han ikke at livet hans skulle gjør en dramatisk helomvending.

Med kraftige indre blødninger var livet nær ved å ende nesten før det var begynt.

– Det å kunne trø på i høy fart i pudder er bare helt fantastisk og kan ikke beskrives med ord. Men for Øystein ventet en ende på den begynnende skikarrieren som ingen kunne se for seg. 15 år gammel krasjet den skiglade, unge gutten i stor fart. Med kraftige indre blødninger var livet nær ved å ende nesten før det var begynt.
– Som 15-åring reflekterer du ikke så mye over det, sier femtiåringen, som fortsatte som trener i mange år da han selv ikke kunne delta i samme grad etter ulykken. At han overlevde tenker han i dag at er helt utrolig.

Man skulle tro at én nær-døden-opplevelse var nok, men livet byr som kjent på eventyr og uforutsett vendinger så Øystein hadde mer i vente.

"Det å ha en kropp som fungerer er alfa og omega for å kunne gå toppturer og boltre seg i naturen både med og uten ski."

– Etter hvert som jeg ble eldre trakk naturen mer og mer. Jakt, fiske og toppturer lokket og jeg har vært mye ute i naturen. Øystein forteller om netter uten telt, med stjernehimmelen som eneste tak.
– Det å ha en kropp som fungerer er alfa og omega for å kunne gå toppturer og boltre seg i naturen både med og uten ski. Selv om jeg opplevde å bli alvorlig skadet som ungdom, tok jeg det nok som en selvfølge at kroppen skulle fungere.

Men midt i en travel periode, der Øystein gjorde karriere i oljebransjen og var alenefar til tenåringer, gjorde livet helomvending igjen.
Han var 39 år da han våren 2009 fikk sitt første hjerteinfarkt.
-Jeg hadde kjent noen dager i forveien at formen var mer laber. Jeg hadde ikke sjans til å ta igjen jentene da de sprang til butikken, selv om jeg var godt uthvilt.
Det var på sykkelen på treningssenteret han innså at noe virkelig var galt. Stjernene han så hørte ikke hjemme på stjernehimmelen han likte å sove under. Han holdt på å kollapse og han innså at han måtte på legevakten. Der ble det raskt besluttet at han trengte en hjerteoperasjon. Øystein visste ikke da, at det slettes ikke var den siste.

"Jeg hadde aldri overlevd sommeren dersom det ikke hadde blitt oppdaget."

-Jeg hadde aldri overlevd sommeren dersom det ikke hadde blitt oppdaget. Det ble min første av åtte hjerteoperasjoner, så langt. Min morfar døde av hjerteinfarkt da han var 39. Jeg vet jeg er heldig.

Ifølge Norsk Helseinformatikk registreres det årlig 10 000-15 000 tilfeller av hjerteinfarkt i Norge, det vil si ca 40 tilfeller hver dag. Med moderne behandling og endring av kosthold og livsstil er det gode muligheter både for å overleve et akutt infarkt, og for å unngå nye.
For Øystein som allerede trente og levde et aktivt liv, ble mer bevissthet rundt kostholdet viktig for å holde seg frisk. 

"Det har jeg fått høre fra legene i mange år «Du må spise blåbær og Omega3»"

-Etter hjertesykdommen ble jeg mer opptatt av å lage mat fra bunnen, og lærte etter hvert at vi ikke får i oss nok av det vi trenger. Spesielt vi som bor her i nord får for lite av vitamin-D3 og for oss med hjertesykdom er Omega3 og antocyaner utrolig viktig. Det har jeg fått høre fra legene i mange år «Du må spise blåbær og Omega3»
Våre livserfaringer preger våre valg, og Øysteins erfaringer med å være nær å miste livet flere ganger har preget hans.

Han visste at det var flere enn ham som trengte kosttilskudd for å få i seg det helsemyndighetene anbefaler.

I 2010 fikk han anledning til å komme inn på eiersiden i et firma som solgte kosttilskudd. Fra 2016 var han med på å utvikle kosttilskuddet VitaMax i tillegg til jobben som Operations Manager i et internasjonalt oljeservice-selskap. Han visste at det var flere enn ham som trengte kosttilskudd for å få i seg det helsemyndighetene anbefaler.
Siden den gang har endringer i regelverket ført til at VitaMax nå relanseres som et høykvalitets produkt bestående av Omega 3, blåbær, vitamin C, D og E.
Øystein har solgt leiligheten på fjellet og satset alt på å starte med VitaMax på heltid. Nå gleder han seg til å kunne tilby en av de mest høykonsentrerte kosttilskudd-kapslene på markedet.

"Nå gleder han seg til å kunne tilby en av de mest høykonsentrerte kosttilskudd-kapslene på markedet"

– Den nye sammensetningen er uten tvil spesialtilpasset hva jeg trenger som hjertepasient. Fremfor å måtte ta fem kapsler kosttilskudd kan jeg nå ta bare én kapsel. Øystein holder frem den nye emballasjen som snart blir å se i nettbutikken.
– Omega 3, antocyaner fra blåbær, vitaminene C og D3 er veldig viktig for meg. E-vitaminet i kapselen vår er der for å ta vare på Omega 3-en. Det blir en bonus med mer antioksidanter, sier Øystein fornøyd.
– Vitamin D3 er utrolig viktig for oss som ikke får så mye sol. D3 kan hjelpe mot depresjon og hjelper blant annet kroppen med å opprettholde normal muskelfunksjon som er viktig når en skal klare å ha et aktivt liv.

For Øystein har et aktivt liv alltid vært viktig. Som femtiåring er han nå klar for nye eventyr og lar slettes ikke hjertesykdom stoppe ham.

Start video
Øystein på tur
Øystein i fallskjerm
Øystein i kanoen
Øystein på toppen
Øystein fisker

Kun 249,- per måned

Første måned GRATIS

(To måneder per forsendelse)