Ingrediensene – Vitamin D3

Hva er Vitamin D?

Hva er vitamin D?

Vitamin D3 dannes i kroppen når sollys treffer huden og kalles derfor ofte for sollysvitaminet. Dannelsen av vitamin D3 er ikke tilstrekkelig i Norge, spesielt ikke i vintermånedene.

Solen må stå minst 30 grader på himmelen for at UVB-strålingen når jordoverflaten og huden klarer å produsere D3.

Fra september/oktober til og med mars/april står solen i Norge lavere enn 30 grader på himmelen. Huden kan derfor ikke produsere Vitamin D3. I løpet av vinteren får vi ikke D-vitamin fra sola i Norge.

Hudens D-vitaminproduksjon regulerer seg selv. Forskere anbefaler å være i solen ti til tjue minutter før vi tar på solkrem.

Mennesker med sterkt pigmentert hud har større vanskeligheter for å produsere vitamin D3. Årsaken er at pigmentet deres, melaninet, konkurrerer med vitamin D3 produksjonen. Det er ikke mulig å få overdose av vitamin D3 fra sollyset.

En viktig funksjon for vitamin D er å sikre nok opptak av kalsium fra tarmen, og tilstrekkelig med vitamin D fra barndommen av har betydning for å kunne unngå beinskjørhet i eldre alder. Nyere forskning viser også at Vitamin D er spesielt viktig for å opprettholde et godt immunforsvar.

Forskerne kjenner til 13 ulike vitaminer i dag, fire av disse er fettløselig og resten er vannløselig. Vitamin D tilhører den fettløselige gruppen. Forskjellen er viktig fordi den forteller oss om næringsstoffet blir utskilt fra kroppen eller om det blir lagret i celler eller organer. Fettløselige vitaminer blir lagret i leveren, slik at det finnes et reservelager for kroppen om det oppstår en vitaminmangel. Vitaminene A, D, E og vitamin K er fettløselige. Disse vitaminene binder seg til fett, og opptas i blodet via tarmen.

VitaMax inneholder hele 20 µg vitamin D3 per kapsel.

Dette tilsvarer 400% av anbefalt døgndose*.

Hva gjør Vitamin D3 for kroppen din?

 • Flere studier bekrefter at vitamin D hjelper med å styrke kroppens forsvar mot virale luftveisinfeksjoner.
 • Mange studier som foregår nå i forskjellige land peker på at vitamin D kan hjelpe mot alvorlig covid-19-sykdom.
 • Bidrar til å opprettholde en normal muskelfunksjon.
 • Hjelper til å beholde normal beinbygning og tenner.
 • Fører til normalt opptak og utnyttelse av mineralet kalsium, som igjen er viktig for å bidra til å opprettholde normal beinbygning og tenner. Mennesket består av ca. 1 kilo kalsium, og kalsium er den viktigste byggesteinen i skjelettet.
 • Bidrar også til normalt opptak/utnyttelse av et annet viktig mineral i kroppen, fosfor.
 • Vitamin D spiller en rolle i celledelingsprosessen
  Celledeling i kroppen er grunnlaget for vekst og dannelsen av nytt vev.
 • Det er viktig å få i seg tilstrekkelig med vitamin D hele livet, for å bevare skjelettet når du blir eldre.
 • Noe forsking viser at det kan være en positiv sammenheng mellom vitamin D mangel og depresjon. Dersom en deprimert pasient har mangel, kan vitamin D tilskudd hjelpe mot symptomene.

Visste du at...?

 • Solen er den mest effektive og lett tilgjengelige D-vitaminkilden, men at det på vinterhalvåret er vanskelig å få tilstrekkelig. Dette fordi solen ikke står høyt nok for at vi kan få de nødvendige UVB-strålene som gjør at huden kan produsere D3.
 • Vitamin D finnes kun i mat som fet fisk, fiskerogn og lever.
 • Store deler av befolkningen har mangelfulle D vitaminnivåer i blodet (under 50 nmol/l), og denne andelen øker i vinterhalvåret i de fleste grupper.
 • Helsedirektoratet anbefaler at eldre personer som er lite ute i dagslys bør ta tilskudd av vitamin D. Årsaken til at eldres vitamin D status blir dårligere med alderen, er at syntesen i huden blir mer ineffektiv, samt at matinntak og utendørs aktivitet ofte blir redusert.

Kun 249,- per måned

Første måned GRATIS

(To måneder per forsendelse)