
Hva er omega-3?
Hva er omega-3?
Spiser du nok fisk?
Omega-3 er en samlebetegnelse for en gruppe ulike fettsyrer. Disse fettsyrene er også kalt essensielle fettsyrer. Det som kjennetegner disse er at kroppen ikke kan produsere dem selv, samtidig som de er nødvendige.
De inngår som en del av cellemembranene, som igjen er viktig for at cellene skal fungere optimalt. Det finnes to forskjellige typer omega-3-fettsyrer. «Korte omega-3» også kalt «plante omega-3», og «lange omega-3» også kalt «marint omega-3».
Korte omega-3 finnes i noen planter, dyr fra landbruket, planteoljer og spesielt i linfrøolje, mens lange omega-3 finnes i fisk og annen sjømat.
Marine omega-3-fettsyrer er forsket på i over 60 år både i Norge og internasjonalt, og ingen andre kosttilskudd er så godt dokumentert som omega-3.
Hva gjør omega-3 for kroppen din?
DHA og EPA fettsyrene i omega-3 har dokumentert positiv helseeffekt på hjertet, ledd, muskler, hjernen, synet og magen. Derfor er det viktig å velge produkter som inneholder høye mengder av disse fettsyrene. Omega-3-fettsyrene DHA og EPA er lange, fleksible fettsyrer som er bra for hjertet og blodårene.
Europeiske myndigheter anbefaler et dagsinntak på 250 mg DHA og EPA (marine omega-3-fettsyrer). VitaMax inneholder hele 300 mg DHA og EPA i kun én kapsel!

VitaMax inneholder hele 510 mg omega-3 hvorav 250 mg DHA og 50 mg EPA.
Omega-3-fettsyrene er spesielt godt å ha i cellemembranene i hjertet og blodårene av flere årsaker. Omega-3 påvirker flere ulike faktorer i hjerte- og karsystemet, blant annet hjerterytme, triglyserider/fettstoffer/kolesterol balansen i blodet, blodtrykk (det kan ha en blodtrykkssenkende effekt hos personer med høyt blodtrykk), og prosesser knyttet til aterosklerose/trombedannelse. Det har derfor lenge vært enighet om at økt inntak av omega-3-fettsyrer kan ha en forebyggende effekt mot hjerte- og karsykdommer. Studier tyder på at kosthold rikt på fet fisk beskytter hjertet, dels fordi det er en god kilde til omega-3-fettsyrer, vitamin D, selen, jod og andre viktige næringsstoffer som kroppen trenger, men også fordi inntaket av matvarer som inneholder mettet fett og transfett gjerne blir redusert hvis man spiser mye fisk.
Inntak av omega-3-tilskudd er derfor gunstig for hjerte- og karsystemet.
Norske helsemyndigheter anbefaler kosttilskudd av omega-3-fettsyrer dersom man ikke får dekket dette tilstrekkelig via kostholdet. Nyere studier viser at rådet om å ta tilskudd dersom man spiser lite fisk og sjømat står fortsatt godt forankret i den tilgjengelige dokumentasjonen.
Omega-3 har betennelsesdempende effekt og bidrar til å opprettholde normalt bindevev som det finnes mye av i ledd, og kan derfor føre til at færre ledd blir stive og smertefulle. Omega-3 kan også ha en effekt på morgenstivheten.
Omega-3 bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon slik som for eksempel ved læring, konsentrasjon og hukommelse, og hjelper også hjernen hos barn til å fungere riktig og utvikle seg fortere. Det er derfor viktig at barn og ungdom i studiealder får tilskudd av omega-3 dersom kostholdet ikke inneholder nok.
Det er påvist at barn med ADHD og ADD har lave omega-3-nivåer i kroppen. Det forskes stort per i dag på hvorvidt tilskudd av essensielle fettsyrer kan ha betydning for disse.
Også i hjernen hjelper DHA til med at alt går som det skal. Mellom hjernecellene går det millioner av beskjeder hvert eneste sekund, og de bøyelige DHA-fettsyrene hjelper hjernecellene til å jobbe lynraskt.
Omega-3-fettsyrer, spesielt DHA, er viktig under graviditeten. Spesielt viktig i 3. trimester, og de første leveårene til barnet for å sikre normal utvikling av hjerne-, nerve- og synsfunksjon. Gravide anbefales derfor å spise fet fisk. Dersom man heller ønsker å ta et tilskudd med omega-3-fettsyrer under svangerskapet er det anbefalt at man får i seg omega-3-fettsyrer som tilsvarer 200 mg DHA per dag.
Øyets netthinne med tapper og staver består av over 60% fett, mens hele øyet består av rundt 20% fett. DHA er en av komponentene i øyets netthinne.
I øynene finnes et annet viktig stoff som heter rhodopsin som sender signaler til hjernen. Fordi de slangelignende DHA-fettsyrene kan flytte på seg, hjelper de rhodopsinet med å bevege seg raskt så det kan være klart til å ta imot nye lyssignaler. Dermed er de med på å opprettholde et godt syn.
Også antocyaner er bra for synet. De bremser senil kataraktdannelse ved å fjerne radikaler som gir vridning av linseceller. Karforsyningen til retina beskyttes og utvikling av angiopatier minskes. Regenerasjon av synspurpura stimuleres.
Inflammasjon er en normal del av immunforsvaret vårt, men hvis inflammasjonen/betennelsestilstanden blir kronisk, kan det føre til sykdommer som gikt, inflammatorisk tarmsykdom, MS, astma, psoriasis, og atopisk eksem. Kronisk inflammasjon kan også bidra til utviklingen av hjerte- og karsykdom og kan spille en rolle i forhold til utvikling av overvekt og diabetes type 2.
Det er i dag gode holdepunkter for at tilskudd av DHA og EPA i høye nok doser kan ha en positiv effekt i behandlingen av inflammasjonssykdommer som inflammatorisk tarmsykdom og astma.
Omega-3 har en betennelsesdempende effekt og bidrar til å reparere sår i åreveggene. Derfor omega-3 er en viktig ingrediens når kroppen skal restituere seg, både ved sykdom, men også etter trening.
Omega-3 er også med på å rense blodårene, noe som bidrar til bedre blodsirkulasjon og også bedre restitusjon.
Flere treningseksperter anbefaler derfor 3-4 gram med omega-3-fettsyren DHA daglig ved trening.
Omega-3 har en betennelsesdempende effekt og er derfor med på å bidra til styrket immunforsvar. Veldig enkelt forklart bruker kroppens immunforsvar omega-3-fettsyrene til å frakte bort og resirkulere avfallsstoffene i kroppen.
Omega-3-fettsyrer, spesielt DHA, er viktig under graviditeten. Spesielt viktig i 3. trimester, og de første leveårene til barnet for å sikre normal utvikling av hjerne-, nerve- og synsfunksjon. Gravide anbefales derfor å spise fet fisk. Dersom man heller ønsker å ta et kosttilskudd med omega-3-fettsyrer under svangerskapet er det anbefalt at man får i seg omega-3-fettsyrer som tilsvarer 200 mg DHA pluss det daglige anbefalte inntaket av omega-3-fettsyrer (DHA + EPA for voksne som er 250 mg per dag). Totalt 450 mg DHA + EPA.
Hva er DHA og EPA?
Dokosaheksaensyre (DHA), eikosapentaensyre (EPA) og dokosapentaensyre (DPA) er de marine omega-3-fettsyrene. Av disse er det DHA og EPA som har størst betydning og blir også kalt essensielle fettsyrer. Det er disse fettsyrene som vi finner naturlig i tran og som inngår i de fleste omega-3 kosttilskudd. De viktigste kildene til DHA og EPA er fet fisk og omega-3 kosttilskudd. Makrell er den fiskesorten som inneholder mest av disse fettsyrene, men laks, ørret, sild, tunfisk og sardiner har også et høyt innhold. Sel og krill er også kilder til omega-3 fettsyrer. De siste årene har det også blitt utvunnet omega-3 fettsyrer fra visse algetyper, noe som betyr at det nå fins et vegetabilsk omega-3 tilskudd som egner seg for veganere og vegetarianere.
Hva gjør DHA og EPA for kroppen din?
DHA og EPA er omega-3 -fettsyrene som har bevist positive og dokumenterte helseeffekter:
- DHA og EPA bidrar til å opprettholde hjertets normalfunksjon.
- DHA bidrar til å opprettholde hjernens normalfunksjon.
- DHA er en av komponentene i øyets netthinne. Det hjelper med å opprettholde synets normalfunksjon.
- EPA bidrar til en bedre blodsirkulasjon ved å holde blodårene rene og smidige.
- DHA bidrar til bedre konsentrasjon for å opprettholde normal læring og hukommelse.
- DHA og EPA hjelper med å dempe betennelse i kroppen.
- DHA og EPA påvirker reguleringen av blodtrykket.
- EPA kan minske stivhet og stølhet i muskulaturen.
- DHA og EPA kan virke positivt på hud og hår.
- DHA og EPA kan ha positiv virkning på ledd og kan redusere leddsmerter.
Den gunstige effekten oppnås med et daglig inntak av minimum 250 mg DHA og EPA omega-3-fettsyrer. VitaMax inneholder hele 300 mg DHA og EPA.
