Artikler – Slik bytter du ut mettet fett med umettet fett.

Slik bytter du ut mettet fett med umettet fett.

Fettet i maten tilfører kroppen viktige fettsyrer og er samtidig bærer for de fettløselige vitaminene. Et tilstrekkelig fettinntak er nødvendig for å dekke ditt behov for fettsyrer og fettløselige vitaminer.

Men det er viktig å skille mellom det sunne (umettet) og usunne (mettet) fettet.

Det sunne fettet:

Umettet fett er betegnelsen på «det sunne fettet» og inneholder omega-3 fettsyrer som er spesielt gunstige for prestasjon og helse. Du bør derfor sørge for at en stor del av fettinntaket ditt er i form av umettet fett. Tenk gjerne at det skal være mykt eller flytende når det stå i kjøleskapet.

Det usunne fettet:

Mettet fett er betegnelsen på «det usunne fettet» og det bør du spise lite av da det det fører til en oppsamling av kolesterol i blodårene. Her kan man gjerne tenke at det har fast konsistens når det står i kjøleskapet og blir mykt i romtemperatur.

Tips for å øke andelen umettet fett og redusere andelen mettet fett:

  • Bruk myk margarin eller lettmargarin på brødet i stedet for smør eller hard margarin.
  • Velg halvfete og magre melkeprodukter.
  • Bruk fett fisk og fjærfe til middag og også som pålegg (f.eks. laks, ørret, makrell eller sild)
  • Ta bort synlig fett på kjøtt av okse, lam og svin.
  • Erstatt kjøttdeig og pølser med magrere kjøttvarer som karbonadedeig og pølser med lite fett.
  • Bruk oljer (f.eks. raps-, solsikke-, oliven, soya- og maisolje) når du steker og i dressinger.
  • Bruk myk margarin og oljer til baking.
  • Erstatt gjerne kaker, kjeks og snaks med nøtter som mandler, frukt som vannmelon, avocado og grønne epler, eller grønnsaker som agurk.

Ifølge norske og nordiske kostanbefalinger bør inntaket av mettede fettsyrer begrenses til under 10 prosent av energiinntaket. Helsedirektoratets statistikk viser at nordmenns gjennomsnittsinntak av mettet fett ligger på omkring 15 energiprosent, altså betydelig høyere enn anbefalt. Helsedirektoratet anbefaler derfor å spise to til tre fiskemåltider i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Dette er fordi disse inneholder høy mengden av Omega  3 fettsyrer (sunne fett), som har flere viktige fysiologiske funksjoner. 

 

Omega-3 i VitaMax

Marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA har en dokumentert effekt på helsen vår. De er godt for hjerte, hjerne, syn, ledd og mage. Derfor er det viktig at kroppen tilføres omega-3-fettsyrene EPA og DHA gjennom fisk, sjømat eller en godt kosttilskudd som VitaMax.

VitaMax inneholder i kun 1 kapsel, 510 mg høykonsentrert Omega  3, hvorav 250 mg er EPA og DHA. Dette er nok for å dekke dagligbehov  Omega 3 fettsyrer ifølge Helsedirektoratet. VitaMax er det perfekt kosttilskudd for å utfylle et godt kosthold og en sunn livsstil.

Kun 249,- per måned

Første måned GRATIS

(To måneder per forsendelse)