Artikler – Har omega-3 en positiv helseeffekt?

Har omega-3 en positiv helseeffekt?

I artikkelen «Kvakksalveri med medlemsrabatt» publisert i Dagbladet den 8. januar 2019 kommer det frem at omega-3 ikke beskytter mot hjerte og karsykdommer. Informasjonen er hentet fra to studier gjort i 2018.  

Dskriver også om useriøs markedsføring på omega-3 fra flere norske aktører der de blant annet skriver «Markedsføringen benytter en språkdrakt som tilsynelatende er vitenskapelig, men med høyst selektiv bruk av data for å underbygge påstandene. Det er utstrakt bruk av kundehistorier – gjerne fra noen kjendiser – hvor produktets fortreffelighet indikeres mellom linjene.» 

Når vi snakker om omega3, snakker vi egentlig om fettsyrene som omega3 inneholder. Vi kan dele disse fettsyrene inn i vegetabilsk omega3fettsyrer (ALA) og marine fettsyrer (EPA og DHA).

Men hva er egentlig forskjellen på dem? 

Forskjellen på vegetabilske ALA og marine EPA og DHA omega-3fettsyrene er lengden på fettsyren og antall dobbeltbindinger i kjeden. Dette kan virke å være veldig små forskjeller, men disse har stor innvirkning på fettsyrens funksjon! 

Studier har vist at det kun er de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA som har positive helseeffekter. 

Derfor er det disse vi skal snakke videre om i denne artikkelen. 

Hvordan kan det da ha seg at flere studier viser liten eller ingen effekt av omega3fettsyrene? 

Kan det være som artikkelen i Dagbladet indikerer at det er svært lave doser med omega-3 i kosttilskuddene? Hva med reklamen? Er den misvisende? 

Men hvor mye må man ta for å få effekt? 

I tabellen under er godkjente helsepåstander fra EFSA (European Food Safety Authority). Norske myndigheter har valgt å følge EFSA sine anbefalinger. 

Tavle med EFSA helsepåstander
Godkjente EFSA helsepåstander (Commission Regulation (EU) 1924/2006 and 432/2012) 

Er det bare omega3 som kan påvirke kvaliteten og effekten av et kosttilskudd? 

Flere forskningsrapporter viser at en må ha antioksidanter for å hindre oksidasjon av de flerumettede omega-3-fettsyrene.  

Studier viser at omega3fettsyrene DHA og EPA blir inkorporert i cellemembranen i blodplatene som fører til redusert plateaggregasjonBlodplater (trombocytter) har stor betydning i forbindelse med stansing av blødninger. Ved høyt inntak av DHA og EPA vil blodplatene kunne hindre åreforkalkning, hjerteinfarkt og hjerneslag i tillegg til å kunne redusere leddgikt og andre autoimune sykdommer. 

Autoimmune sykdommer utgjør en stor gruppe sykdommer som har det til felles at kroppens immunsystem feilaktig angriper friske celler, ødelegger disse og det vevet de tilhører. 

Flere rapporter viser også at antioksidanter beskytter omega3fettsyrene, noe som er viktig for å bevare omega3 fettsyrenes helsebringende egenskaper. 

I tillegg til å bevare omega3fettsyrene vil mangelen av antioksidanter kunne føre til oksidasjon og oksidativt stress. 

Studier har vist at for mye oksidativt stress kan forårsake hjerte- og karproblemer, diabetes og kreft. Det er også påvist en sammenheng mellom oksidativt stress og alzheimer. 

Antioksidantene er vårt beste forsvar mot frie radikaler /reaktive oksygenforbindelser. Kroppen mobiliserer titusenvis av ulike antioksidanter som beskytter cellene mot frie radikaler samt nøytraliserer disse. 

Vi har flere måter å få i oss antioksidanter på. Et sunt og variert kosthold er en viktig måte, men vi kan også bruke kosttilskudd som et supplement.

 

VitaMax ble i utgangspunktet utviklet fordi det var behov for et kombinasjons-kosttilskudd med høye mengder av Omega-3 og antioksidanter. Det var da viktig at VitaMax skulle ha så høy konsentrasjon av DHA og EPA, antioksidanter og vitaminer at man kun trenger å ta en kapsel for å dekke anbefalt døgndose.    

Tavle med innhold av VitaMax

VitaMax inneholder derfor de viktigste byggesteinene for å kunne bidra til: 

 • Styrket immunforsvar
 • Økt overskudd 
 • Normal hjertefunksjon 
 • Normal hjernefunksjon
 • Normal syn og øyefunksjon 
 • Reduserte muskel og leddsmerter  
 • Bidra til å bedre blodtrykk 
 • Normal kollagen dannelse
 • Ha betennelse dempende effekt
 • Styrke hud, hår, skjellet og brusk
 • Bidra til bedret blodsirkulasjon
 • Bidra til å bedre triglyserid- og kolesterolnivå
 • Bedre overskudd
 • Bedre omsetningen av kalsium i kroppen
 • Bedre fordøyelse og reduserer mage/ tarm problemer
 • Hjelpe nyrene med å filtrere
 • Økt konsentrasjon og hukommelse
 • Får sår til å gro fortere 

Det viktigste du kan gjøre er å ha et sunt og variert kosthold sammen med fysisk aktivitet. VitaMax blir derfor et supplement som kan hjelpe deg med å få en bedre hverdag. 

Mars 2020, Publisert av Øystein Skjæveland 

Kun 249,- per måned

Første måned GRATIS

(To måneder per forsendelse)